De Flatcoated Retriever

Deze aanhankelijke, zachtaardige, actieve hond met veel “will to please” is erg geschikt voor mensen en gezinnen, die graag iets met de hond willen ondernemen en hier ook dagelijks  voldoende tijd aan kunnen en willen besteden.

De Flatcoated Retriever is een actief, intelligent en enthousiast ras dat heel veel beweging nodig heeft, maar vooral ook geestelijk moet worden beziggehouden. Het ras houdt van lange wandelingen en is gek op zwemmen. Daarnaast is het ras erg intelligent en leergierig en werkt het graag samen met zijn baas. Een Flatcoated retriever vraagt dus veel tijd en aandacht, óók wanneer het baasje het druk heeft of juist even wil uitrusten op de bank. Krijgt de hond niet genoeg beweging en uitdaging, dan zal hij zichzelf gaan vermaken en dat zal niet altijd vermaak zijn waar de baas blij van wordt. Daarentegen is de Flatcoat ook weer snel tevreden met een lekkere wandeling, zwemmen, of denkspelletjes.
Het is aan te bevelen om gezellig op cursus te gaan met de Flatcoat.  Het is goed voor het socialiseren en op latere leeftijd heb je het profijt ervan. Een goed luisterende stabiele hond, dat wil toch iedereen! Je kan al op jonge leeftijd beginnen met een puppycursus!
Het jachtinstinct van vroeger is vandaag de dag nog aanwezig in de Flatcoated retriever. Dit betekent dat het ras graag apporteert. Hij is zacht in de bek en houdt het apporteerspelletje lang vol. De Flatcoated retriever is een lieve, enthousiaste, aanhankelijke allemansvriend, maar kan met kinderen soms wat druk of onstuimig zijn. Het ‘alleen’ zijn moet stap voor stap aangeleerd worden, maar dat geld eigenlijk voor iedere pup ongeacht het ras.

Verzorging

De Flatcoat heeft een halflange vacht en deze moet door middel van een wekelijkse borstelbeurt klitvrij gehouden worden. Daarnaast moet hij ongeveer 2x per jaar getrimd worden om de (uitgegroeide) haren op de oren, hals, voeten en staart bij te werken. Er groeien haren onder de voeten en deze moeten kort gehouden worden zodat er niet teveel vuil of in de winter, sneeuw/ijs in blijft plakken. De vacht is sluik en houdt over het algemeen weinig of geen vuil vast. Wassen is alleen nodig als de hond in viezigheid gerold heeft maar zelfs dan is een zwembeurt in schoon water meestal ook wel voldoende. Bij de verzorging hoort ook, indien nodig, het knippen van de nagels en reinigen van het gebit. Dit kan ook gedaan worden door een goede trimsalon of dierenarts.

Gezondheid

De rasverenigingen; Flatcoated Retriever Club en Nederlandse Flatcoated Retriever Vereniging houden zich druk bezig met de gezondheid van de Flatcoated retriever. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: HeupdysplasieECVO-oogonderzoek en Patella Luxatie.