De Flatcoated Retriever werd van oudsher gefokt als jachthond om aangeschoten wild te apporteren. Hiervoor waren bepaalde eigenschappen nodig: uithoudingsvermogen, intelligentie, jachtinstinct en van water houden. Omdat de honden elkaar veel tegenkwamen op jachtdagen, moesten ze ook sociaal van aard zijn. Tegenwoordig worden Flatcoated Retrievers in Nederland vooral gehouden als gezelschapshond en voor de jachthondensport.

Zijn raskenmerken maken de Flatcoated Retriever tot een fantastische hond. Deze intelligente allemansvriend is mensgericht en sociaal. Hij is dan ook graag in de buurt van mensen en wil graag samenwerken en spelen. Hij heeft behoefte aan beweging en heeft ook geestelijke uitdaging nodig. De eeuwig kwispelende staart en de behoefte om zijn affectie te uiten zijn typisch des flatcoats. In al zijn enthousiasme kan hij dan ook zomaar de kopjes van de salontafel kwispelen en als je niet uitkijkt heb je als uiting van zijn liefde een dikke lebber over je gezicht te pakken.
De Flatcoated Retriever is slim, initiatiefrijk, temperamentvol en speels. Hij is laat volwassen en blijft ook op zijn oude dag een speelse, vrolijke hond. Het is een echte waterrat, met een voorliefde voor modderbaden op zijn tijd.

De Flatcoated Retriever is een veelzijdige elegant gebouwde werkhond met een schofthoogte tussen de 55 en 61 cm en zwart of bruin (lever) van kleur. Hij ziet er niet alleen mooi uit, maar zijn bouw is ook functioneel; dat wil zeggen dat zijn uiterlijk past bij zijn werkeigenschappen. Bij Flatcoats spreken we van een ‘dual purpose’ ras. Dit houdt in dat er geen onderscheid is tussen de showhond en de werkhond. Een ware Flatcoat is geschikt voor beide. Met andere woorden: een Flatcoat is een hond die goed presteert bij de jacht en tegelijkertijd staat te schitteren in de showring. Ook als huishond is de Flatcoat een prima maatje!

Verzorging

‘De vacht houdt over het algemeen weinig vuil vast’

De Flatcoat heeft een halflange vacht en deze moet door middel van een wekelijkse borstelbeurt klitvrij gehouden worden. Daarnaast moet hij ongeveer 2x per jaar getrimd worden om de (uitgegroeide) haren op de oren, hals, voeten en staart bij te werken. Er groeien haren onder de voeten en deze moeten kort gehouden worden zodat er niet teveel vuil of in de winter, sneeuw/ijs in blijft plakken. De vacht is sluik en houdt over het algemeen weinig of geen vuil vast. Wassen is alleen nodig als de hond in viezigheid gerold heeft maar zelfs dan is een zwembeurt in schoon water meestal ook wel voldoende. Bij de verzorging hoort ook, indien nodig, het knippen van de nagels en reinigen van het gebit. Dit kan ook gedaan worden door een goede trimsalon of dierenarts.

Gezondheid

‘HD problemen komen bijna niet voor bij de Flatcoated Retriever’

De rasverenigingen; Werkende Flatcoated Retriever Groep (WFRG), Flatcoated Retriever Club (FRC) en Nederlandse Flatcoated Retriever Vereniging (NFRV) houden zich druk bezig met de gezondheid van de Flatcoated Retriever. Fokken via een rasvereniging houdt in dat je moet voldoen aan het Verenigings Fokreglement (VFR).

Een belangrijk onderdeel van het verenigingsfokreglement zijn gezondheidsonderzoeken voor beide ouderdieren. Heupdysplasie, ECVO-oogonderzoek en Patella Luxatie zijn voor de Flatcoated verplicht.

Daarnaast wordt er om twee showresultaten met minimaal een Zeer Goed (ZG), een werkresultaat of een gedragstest gevraagd. Als alle uitslagen voldoen aan het VFR en de voorgestelde combinatie ouderdieren is getoetst, mag er gefokt worden en zullen de pups een stamboom gaan krijgen.